tiistai 24. joulukuuta 2013

Pieniä villasukkia pukinkonttiin

Pienellä internetin ohjeiden tankkaamisella ja tanssikaverin äidin opastuksella lähti villasukkien tekokin onnistumaan. Onneksi oli pieniä kummilapsia, joille voi pieniä villasukkia pukinkonttiin laittaa - nimittäin kärsivällisyys ei vielä riitä aikuisten sukkien neulomiseen.

Muista jatkossa! Kärkikavennukset niin, että sauma tulee vaakasuoraan, ei pystyyn :)

Ensimmäiset kaksi sukkaparia tein Novitan ohjeella.




Tässä se tiivistetysti (ylin sukkapari):

Luo 40 s sukkapuikoille ja jaa silmukat neljälle puikolle, 10 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo sitten suljettuna neuleena joustinneuletta 11 cm. 

Aloita kantatilkku neulomalla I puikon s:t IV puikolle (= 20 s). Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ, nosta 1.s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ, *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *-* vielä 9 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 10 kertaa (=20 krs).

 Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta kunnes toisessa reunassa on jäljellä 7 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo 6 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1.s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 6 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8 s. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle (4, 4).

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 10 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 10 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut s:t kiertäen oikein IV puikolle.

Jatka näillä kaikilla 50 s:lla sileää ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä s ylivetäen oikein yhteen. Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, 3 välikerrosta jne. Kun kaikilla puikoilla on jäljellä 10 s, lopeta kavennukset.

Jatka sileää neuletta kunnes pohjan pituus on 12 cm tai pikkuvarvas peittyy.
Aloita sitten kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2.krs kunnes joka puikolla on jäljellä 5 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Kolmannen sukkaparin ohjetta hieman tuunasin. Tein varteen ensimmäisen raidan (8 kerrosta) joustinneuletta, ja sen jälkeen neljä raitaa sileää neuletta ja sen jälkeen vielä yksi raita joustinneuletta. Alimpana kuva yhdestä valmiista sukasta, toinen valmistui niin viime tipassa etten ehtinyt kuvata. :)






sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Pikainen tanssin tonttuasu tytölle

Tanssin joulujuhla lähestyi ja meinasi iskeä kiire ja paniikki. Punainen puolihame, henkselit ja valkoinen t-paita olivat ohjeet kaikkien tyttöjen pukeutumiseen.

Mistään en löytänyt punaista puolihametta. Oli liilaa, pinkkiä, mustaa ja harmaata, mutta ei joulunpunaista. Vain kokohameita ja mekkoja löytyi.

Tein sitten niin, että ostin Prismasta edullisen taftisen kokomekon, rullasin yläosan vyötärölle, ompelin parista kohtaa kiinni, kiinnitin henkselit ja tadaa! Siinä se oli.

Esityksen jälkeen poistin tikit ja dadaa, siinä oli taas kokomekko!


 
 
 
 
 

perjantai 6. joulukuuta 2013

Hihaton aluspaita pojalle - ongelma!

Pikkumies tykkää käyttää hihattomia aluspaitoja pitkähihaisten alla, mutta niissä on yksi ongelma! Niitä on tosi vähän tarjolla (tai sitten mä käyn ihan väärissä kaupoissa) tai sitten niissä on jokin erikoinen printti.

Ottobre 6/13 (muistaakseni) ratkaisi ongelman osittain, siinä oli ohjeet ja kaava juuri näiden paitojen tekoon. Testasin ja toimiva kaava oli kyllä, ehkä aavistuksen tiukka, mutta vielä mahtuu päälle. Vielä kun osaisi ommella siistimmin (ompelukoneella nämä vähän hankalia kankaita), niin tää ois hyvä!

Ihania kankaita löytyi Hannan kankaasta, resorit myös sieltä.