torstai 23. toukokuuta 2013

Betonikurssilla kukkaruukkuja

Osallistuin ensimmäistä kertaa betoniaskarteluun Nukkerin järjestämällä betonikurssilla. Teimme raparperin- ja vuorenkilven lehdistä erilaisia maljoja ja laattoja, sekä kukkaruukkuja ja tuikku/kynttiläkuppeja erimuotoisiin ja kokoisiin astioihin.







Kurssilla opetettiin miten ensin kannattaa kerätä kaikki materiaalit valmiiksi ja suunnitella ja teipata kaikki astiat kuntoon. Sen jälkeen vasta aloitetaan "kurahommat" ja valaminen.

Ison raperperinlehden muotoisen lintujen altaan saa tehtyä hiekan/soran avulla. Sorasta tehdään ensin kasa, jonka päälle laitetaan muovi. Sitten raparperin lehti painellaan nurin päin siihen päälle mahdollisimman suoraksi. Kaikki lehdessä olevat reiät pitää paikata laittamalla raparperin lehteä reijän alle. Tueksi lehden päälle kannattaa laittaa pala kanaverkkoa. Sen jälkeen betonivelli taputellaan siihen päälle, mahdollisimman ilmakuplattomaksi. Lisäksi pohjaan kannattaa tasoitella tasainen kohta.

Betonin valmistukseen käytimme Fescon S30 sementtilaastia, joka on "korkealujuuksinen, ennen sitoutumista paisuva betoni, joka on tarkoitettu ahtaisiin ja vaikeisiin jälki- ja täyttövaluihin."



Sekoitusvaiheessa sitä sai laittaa ihan runsaasti ämpärin pohjalle (20-30 kauhallista) ja vettä päälle aika varovasti. Helposti tuli liian löysää, oikea sakeus oli suunnilleen sellaista, että siitä sai tehtyä pallon, joka pysyi kasassa.

Astioiden irtoamista helpottaa ruokaöljy-tiskiaine seos, 50% - 50 % sekoitussuhteella.

Kuivumiseen varattiin aikaa viikko. Betoni ei saisi kuivua liian nopeasti, eli jos on kuumaa ja kuivaa niin astioita pitää kastella kuivumisen aikana. Jos lehdet tarttuvat kiinni, niin ne lähtevät irti kevyesti rapsuttelemalla.

Kokeilin myös ruukun lehdillä koristelua, lehti liimattiin paperiliimalla ruukun reunaan kiinni. Liiman ylimenemistä piti varoa, betonin kuivuessa ylimennyt liima tulee näkyviin. Lisäksi kaikki astiassa olevat reiät piti teipata umpeen. Samoin jos käytettiin metallista kyntilää/tuikkua muottina, niin se piti päällystää ilmastointiteipillä. Tältä lehtikoriste näytti:



Koekeilin myös mosaiikkireunusta, mosaiikit kannattaa tiputella päälle vasta kun betoni on vähän ehtinyt asettua:



Ja tässä koko kokoelma:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti