maanantai 1. huhtikuuta 2013

Lastenhuoneen maalaus, kikkoja ja sapluunat

Lastenhuoneiden maalausideoita ja vinkkejä etsiessäni olisin tarvinnut "ohjeita amatööreille" sivuja. Niitä ei oikein löytynyt, joten päätin kirjoittaa omat kokemukseni muistiin. Nämä eivät siis ole mitään virallisia ohjeita, mutta tee-se-itse -vinkkejä tarvitseville.

Maalasimme ensin lastenhuoneet pohjamaalilla yhden kerran. Sen jälkeen Tikkurilan maalarinvalkoisella kahteen kertaan. Maalarinvalkoiseen on sekoitettu joukkoon hieman mustaa väriä, ja se näyttää hieman harmahtavalta seinässä. Sävy on kylmä, mutta sopii hyvin yhteen harmaiden laattojen tai vaaleiden lattioiden kanssa. Ja siinä on se hyvä puoli, että se ei kellastu ajan myötä niin kuin vitivalkoinen tai puhtaan valkoinen maali. 

Maalatessa käytimme yläreunassa sientä, jossa oli pienet rullat takana. Sen ja pikkutelan kanssa yläreunan sai maalattua siististi. Sen jälkeen isolla telalla maalattiin koko seinä. Rauhallisen ripeästi, keskeltä seinää aloittaen ja ylös-alas telaten. Tela ei saanut olla liian kuiva, silloin jäi raitoja.

Halusimme yhdelle seinälle vähän väriä kumpaankin lastenhuoneeseen. Aluksi ajattelimme raitoja, mutta kun löysimme kivan sapluunan, niin teimmekin kaupunkisiluetin. Pojalle harmaalla ja tytölle liilalla. Värisävyjen valinnassa käytimme Tikkurilan Symphony värikarttaa ja sisustussuunnittelija neuvoi valitsemaan aika hillityt ja vaaleat värit. Maalina oli Harmonya, jonka kiiltoaste on himmeä. Värisävy oli pojalla K489 ja tytöllä yläosa Y344 ja alaosa V344.

Sapluunan ja alaosan väriin maalasimme kerralla molemmissa huoneissa, sitä olisi vaikea ollut siirrellä tai kohdistaa toisen kierroksen maalaamista varten.

Pojan huoneesta tuli valmiina tämän näköinen:

Tytön huone näytti heti maalauksen jälkeen tältä:
Väri kuitenkin tasoittuu kuivuessaan aika paljon ja tuo raja sapluunan ja alaosan väliltä katoaa.  Tässä kuva puolen päivän kuivumisen jälkeen:Miten se tehtiin? Ensin tilasimme sapluunan nettikauppa Kaavain.fi :stä ja hankimme maalit. Sitten merkitsimme laserin avulla 1 metrin korkeuteen maalarinteipillä suoran viivan, jonka päälle noin 30cm korkean sapluunan aioimme kiinnittää. Sen jälkeen maalasimme tytön huoneen yläosan vaalealla liilalla kahteen kertaan ja annoimme kuivua hyvin.

Sapluuna näytti käytön jälkeen tältä (vähän kärsinyt pesuissa ja käytössä):
Sen jälkeen kiinnitimme maalarinteipillä (toinen vaihtoehto olisi ollut sprayliima) sapluunan huoneen oikeaan nurkkaan ja aloimme vaahtomuovista tehdyillä tupoilla töpöttää maalia sapluunan sisälle. Ei saanut piirtää eikä vetää sientä, vaan töpöttää. Sienen piti olla ihan kuiva, maalia ei saanut valua liikaa (etenkään sapluunan alle) ja eteneminen piti olla myös reippaan rauhallista ylös-alas suunnassa. Se piti tarkistaa, ettei valkoista jäänyt näkyviin mihinkään kohtaan. Sienen lisäksi oli hyvä pitää kangasrättiä toisessa kädessä, siihen sai ensin töpättyä liian maalin, ja lopuksi siitä sai napattua sitä maalia takaisin sieneen. Kaavainfirmasta tuli myös kirjalliset ohjeet, niiden mukaan neuvottiin töpöttämään kohtisuorassa maalattavaan pintaan nähden, ja pelkkä ranneliike on riittävä. Sen jälkeen annoimme ihan hetken maalin kuivahtaa ja sitten otimme sapluunan irti ja laitomme pahvin päälle sen vielä hetkeksi kuivumaan. Kun sapluuna oli kuiva, siirsimme sen edellisen kohdan jatkoksi ja maalasimme eteenpäin.

Sitten kun koko siluetti oli valmis, maalasimme pensselillä alarajakohdan epäselvemmäksi sekä seinän sivureunat ja alareunat. Viereiset seinät suojasimme nurkissa maalarinteipillä (kaksi riviä suojasi, vaikka tela osuisikin vähän seinään). Sen jälkeen maalasimme telalla alaseinän loppuosan. Se ei haitannut, vaikka tela levitti maalia sapluunan alaosan päälle, se tasoittui kuivuessaan hyvin. Aluksi se rajakohta näytti pahalta, mutta lopputulos maalin kuivuttua oli hyvä.

Pesimme suihkussa sapluunan eri värien välillä, samoin kun telat ja pensselitkin pestiin. Sapluunan pesu olikin tämän homman hankalin osa, maalit piti raaputtaa lähes kynnet verillä irti kalvosta.

Aikaa näiden kaikkien tekoon meni yksi pääsiäinen, teimme hommia muutaman tunnin perjantaina, lauantaina ja maanantaina yhden-kolmen hengen tiimin voimin. Tämä oli ihan hauskaakin!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti